La 4 decembrie 2025, o analiză realizată la nivel european de Reţeaua europeană de acţiune împotriva pesticidelor (PAN Europe) a raportat prezenţa unor niveluri îngrijorătoare de acid trifluoroacetic (TFA) în produse pe bază de cereale destinate consumului la micul dejun în Uniunea Europeană. Studiul, care a analizat probe din 16 ţări, arată concentraţii „ridicate” până la „foarte ridicate” în diverse produse de cereale. TFA este un produs secundar persistent rezultat din degradarea în sol a unor pesticide care conţin PFAS, substanţe folosite industrial încă din anii 1950; datorită solubilităţii mari în apă, TFA se acumulează uşor în sol şi este preluat de culturile agricole. Raportul avertizează asupra potenţialului efect toxic asupra sistemului reproducător şi subliniază caracterul «etern» al acestor poluanţi, adică persistenţa lor foarte mare în mediu. Autorii solicită extinderea monitorizării alimentare, evaluarea riscului pentru sănătate şi politici mai stricte privind utilizarea şi autorizarea substanţelor PFAS şi a pesticidelor care le generează. Constatările au fost mediatizate pe 4 decembrie 2025 şi au declanşat reacţii din partea organizaţiilor de mediu şi a unor specialişti în securitate alimentară, care cer investigaţii suplimentare şi măsuri de reducere a expunerii populaţiei.