La începutul lunii decembrie 2025, zece antreprenori şi executivi de top din sectorul HoReCa şi din industria alimentară din România s-au mobilizat pentru a realiza investiţii în producţia locală de alimente. Iniţiativa a fost motivată de lipsa investiţiilor din partea capitalului străin în acest sector, participanţii argumentând necesitatea consolidării lanţului alimentar autohton şi a securităţii aprovizionării. Grupul, alcătuit din proprietari şi manageri cu experienţă în restaurante, catering şi procesare alimentară, intenţionează să direcţioneze resurse către dezvoltarea capacităţilor producătoare, modernizarea facilităţilor şi susţinerea lanţurilor scurte de aprovizionare, pentru a reduce dependenţa de importuri şi de investitori externi. Anunţul, consemnat în mai multe apariţii la 4–5 decembrie 2025, reflectă o reacţie comună a mediului de afaceri local la schimbările în apetitul investitorilor străini şi semnalează un posibil impuls pentru producţia alimentară internă pe termen mediu.