Un nou studiu condus de cercetători de la Universitatea Georgia State, publicat în noiembrie 2025, arată că o alimentaţie bogată în plante — bazată pe fructe, legume, nuci, leguminoase şi cereale integrale — poate susţine funcţia micilor vase coronariene şi chiar ameliora leziunile asociate unei forme severe de boală cardiacă în modele animale hipertensive. Cercetarea, realizată pe şoareci/şobolani hipertensivi, indică faptul că nutrienţii şi compuşii bioactivi din plante influenţează direct microcirculaţia inimii, reduc inflamaţia şi stresul oxidativ şi îmbunătăţesc funcţia endotelială; autorii sugerează că aceste efecte sunt complementare sau, în anumite privinţe, superioare tratamentelor farmacologice actuale care nu restabilesc complet funcţia vaselor mici. Experimentele includ comparaţii între regimuri alimentare control şi dietă bogată în plante, măsurători funcţionale ale vaselor mici, indicatori biochimici ai inflamaţiei şi analize histologice ale ţesutului miocardic. Rezultatele sunt descrise ca promiţătoare pentru prevenţie şi ca o posibilă strategie adjunctă în gestionarea hipertensiunii şi a cardiopatiei microvasculare, deşi autorii notează limitările transferabilităţii directe către oameni şi recomandă studii clinice pentru a confirma eficacitatea şi siguranţa regimului vegetal la pacienţi hipertensivi.