La sfârşitul lunii noiembrie a fost confirmat în Catalonia primul focar de pestă porcină africană pe teritoriul Spaniei după aproximativ 30 de ani. Iniţial, 13 porci mistreţi din zone colinare din apropierea localităţilor afectate au testat pozitiv pentru virus. Guvernul spaniol a anunţat vineri că „nu exclude” posibilitatea ca originea focarului să fie o scurgere accidentală dintr-un laborator, iar această ipoteză a fost consolidată de observaţii din analiza genetică a virusului, care a scos la iveală elemente neobişnuite. Autorităţile încearcă să determine sursa exactă a contaminării şi să liniştească partenerii comerciali, având în vedere că Spania este cel mai mare producător de carne de porc din Uniunea Europeană. Investigaţia include probe genetice, anchete epidemiologice în teren şi evaluarea procedurilor de biosecuritate ale instalaţiilor relevante. Oficialii au subliniat că boala este inofensivă pentru oameni, dar devastatoare pentru porci şi mistreţi, şi au anunţat măsuri de control pentru a limita răspândirea: supraveghere sporită, teste în zonele învecinate şi restricţii comerciale temporare, pe măsură ce ancheta progresează. Ancheta rămâne în desfăşurare, fără concluzii definitive la momentul comunicării.