La începutul lunii octombrie 2025, gospodarii din numeroase sate din România au început să îşi rezerve porcii pentru sacrificarea tradiţională de Crăciun. Articolele semnalează o creştere a cererii pentru porcul crescut în curte sau la mici crescători locali, iar unii producători raportează deja comenzile epuizate („sold-out”). Cumpărători citaţi în teren spun „Îl iau acum, să fiu sigur”, argumentând incertitudinile legate de preţuri şi disponibilitate. Jurnaliştii notează că această goană survine cu aproximativ două luni înainte de sărbători (octombrie vs. decembrie) şi pun în discuţie costul pe kilogram în viu al porcului, menţionat ca subiect central al negocierilor între cumpărători şi crescători. Situaţia variază regional, dar tendinţa este comună: preferinţa pentru carne românească crescută tradiţional, asigurarea din timp a animalelor şi ajustarea preţurilor în funcţie de ofertă şi cerere. Materialele includ relatări din teren, declaraţii ale cumpărătorilor şi informaţii de la crescători privind stocurile şi nivelul preţurilor pe kilogram în viu pentru sezonul de Crăciun 2025.