Pe 9 noiembrie 2025 preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Cătălin Botănoiu, a declarat că ţara noastră are „printre cele mai mari efective de oi din Uniunea Europeană”, însă consumul intern nu reflectă acest potenţial. Botănoiu a explicat că românii consumă preponderent carne de porc şi carne de pasăre, în timp ce carnea de oaie, de vită şi de capră rămân produse ocazionale, consumate în cantităţi mici, mai ales din cauza preţurilor mai ridicate, a preferinţelor culinare tradiţionale şi a lipsei unor campanii de promovare susţinute. Declaraţiile subliniază o discrepanţă între patrimoniul zootehnic al României şi structura consumului alimentar, cu implicaţii pentru politicile de promovare a producţiei locale şi pentru strategii comerciale ale fermierilor. Botănoiu a atras atenţia asupra necesităţii unor măsuri de informare şi susţinere pentru a valorifica efectivele mari de ovine şi a diversifica consumul intern.