Muzeul ASTRA din Sibiu organizează în perioada 6–7 decembrie o reconstituire a ritualului tradiţional al «tăiatului porcului» şi a preparării cârnaţilor, eveniment susţinut financiar de Consiliul Judeţean Sibiu. Programul reproduce etape tradiţionale — sacrificarea rituală (reconstituire), tranşarea, prepararea cârnaţilor şi a jumărilor — şi este însoţit de poveşti de iarnă despre obiceiuri rurale şi explicarea semnificaţiilor comunitare în Transilvania multietnică. Activităţile se desfăşoară în incinta Muzeului în aer liber şi sunt completate de un Târg de ţară cu experienţe gastronomice autentice: produse locale, preparate tradiţionale săseşti şi maghiare, demonstraţii culinare şi degustări pentru vizitatori. Organizatorii subliniază caracterul educativ şi etnografic al evenimentului, menit să conserve şi să transmită meşteşuguri şi obiceiuri culinare, iar vizitatorii pot participa la ateliere practice şi pot achiziţiona produse tradiţionale. «Reconstituim pe viu obiceiuri care au ţinut comunităţile împreună», precizează reprezentanţii muzeului, care au adaptat programul pentru publicul larg şi pentru familii.