Pe 18 noiembrie 2025 ministrul Agriculturii, Florin Barbu, s-a întâlnit la sediul ministerului cu reprezentanţi ai Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) pentru a discuta măsuri menite să crească prezenţa producţiei româneşti în lanţurile de retail înainte de sărbători. Barbu a solicitat ca, în perioada sărbătorilor de iarnă, cel puţin 70% din carnea de porc afişată la raft să fie de origine românească, propunere susţinută, în variante raportate de participanţi, chiar până la un obiectiv de circa 75% în unele negocieri. Reprezentanţii marilor reţele au promis măsuri concrete: reducerea importurilor de carne de porc, promovarea producătorilor locali prin campanii şi rafturi dedicate, şi identificarea unor soluţii logistice şi contractuale pentru integrarea mai multor ferme româneşti în aprovizionare. Discuţiile au vizat termenele şi modalităţile de implementare înainte de sezonul de Crăciun, cu accent pe trasabilitate, etichetare clară a originii şi susţinerea lanţului agroalimentar intern. Ministrul a motivat demersul prin necesitatea protejării producătorilor locali şi asigurării unui nivel mai ridicat de autosuficienţă alimentară în contextul cererii sezoniere crescute.