Pe 17 septembrie 2025, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a susţinut într-o conferinţă de presă că schimbarea obiceiurilor alimentare — consumul de avocado şi brânzeturi importate (menţionat în special mozzarella şi „brânză franțuzească”) în locul produselor româneşti precum roşiile şi brânza de la ţărani — contribuie la creşterea deficitului comercial al României. Barbu a declarat: „Dacă vrem să mâncăm brânză franțuzească și avocado, sigur că deficitul va crește” şi a subliniat rolul importurilor de fructe, legume şi lactate în dinamica balanţei comerciale. Datele statistice citate în raportări ulterioare arată că, deşi avocado figurează printre produsele cu creştere la import, valoarea importurilor de avocado era estimată la circa 18,7 milioane euro, mult sub importurile de citrice (264,1 milioane euro), ceea ce a generat şi o contradicţie între afirmaţiile ministrului şi datele INS. Declaraţiile au fost preluate pe scară largă și au stârnit discuţii despre responsabilitatea consumatorilor, politicile agricole şi comunicarea oficială privind cauzele deficitului comercial.