În 2025, în pofida inflaţiei şi a scumpirilor în lanţ la majoritatea produselor alimentare, preţul cărnii de porc la raft a rămas surprinzător de stabil. În hipermarketuri, kilogramul de carne de porc porneşte de la aproximativ 16 lei şi în multe cazuri nu depăşeşte 20 de lei. Producătorii români trag semnalul de alarmă: importurile masive şi practicile comerciale comprimă preţurile şi reduc marjele fermierilor. Fermierii afirmă că porcul viu s-a vândut anul trecut la preţuri mai mici decât necesarul pentru acoperirea costurilor, iar diferenţa dintre preţul plătit producătorului şi preţul de raft rămâne semnificativă. Reprezentanţi ai producătorilor declară că, fără măsuri care să echilibreze concurenţa cu importurile şi să asigure un preţ minim viabil pentru carnea românească, fermele mici şi mijlocii riscă să intre în dificultate, iar producţia locală să scadă. Situaţia are implicaţii asupra securităţii alimentare locale, structurii pieţei şi veniturilor din mediul rural.