Pe 24 septembrie 2025, cele trei organizații reprezentative ale industriei ospitalității — FPIOR, HORA și FIHR — au transmis Administrației Prezidențiale și Guvernului o scrisoare deschisă prin care solicită menținerea cotei de TVA de 11% pentru alimente și servicii de cazare. Reprezentanții patronatelor avertizează că o majorare a cotei la 21% ar provoca „faliment în lanţ” pentru mii de afaceri din HoReCa, ar reduce competitivitatea României și ar pune în pericol locuri de muncă. În comunicat se consemnează că traficul în restaurante și hoteluri „s-a redus deja cu 50%”, iar sectorul se confruntă cu scădere a încasărilor și costuri operaționale ridicate, care nu pot absorbi o creștere de TVA fără transferarea integrală a acesteia către consumator sau fără închiderea unor unități. Patronatele cer autorităților să ia în calcul impactul asupra turismului intern și a lanțurilor de aprovizionare locale și prezintă solicitarea ca măsură de urgență pentru evitarea unor falimente în masă și a creșterii șomajului în sector.