Pe 16 noiembrie 2025, un proiect de document al Comisiei Europene, consultat recent, propune introducerea unor taxe pentru alimentele ultra‑procesate care au conţinuturi ridicate de grăsimi, zahăr sau sare. Măsura face parte dintr-un plan mai amplu de sănătate publică destinat reducerii consumului de produse nesănătoase şi încurajării reformulării produselor alimentare de către producători. Documentul sugerează că taxarea ar putea descuraja producţia şi consumul de alimente cu profil nutriţional slab şi ar motiva companiile să reducă aportul de ingrediente problematice. Propunerea este încă în fază de consultare şi nu s‑a stabilit forma finală a mecanismului fiscal, nivelul taxelor sau excepţii posibile; acestea ar urma să fie discutate în etapele următoare de elaborare a politicii. Măsura este prezentată ca parte a unui pachet mai larg de politici sanitare şi fiscale menite să combată bolile legate de alimentaţie şi să îmbunătăţească sănătatea populaţiei pe termen lung.