La sfârșitul lunii septembrie 2025, Barcelona a găzduit primul World Gastronomy Summit, organizat sub auspiciile IGCAT şi ale Guvernului Cataloniei. Tema centrală a reuniunii a fost recunoaşterea hranei ca expresie a culturii, patrimoniului şi identităţii. Evenimentul a reunit lideri internaţionali, reprezentanţi ai instituţiilor culturale, experţi, chefi şi factori de decizie din întreaga lume, care au discutat politici publice, strategii pentru conservarea moştenirii gastronomice şi modalităţi de susţinere a economiilor locale prin alimentaţie tradiţională. Banatul a fost prezent prin delegaţi coordonaţi de Simona Neumann şi echipa Visit Timiş, care promovează candidatura regiunii pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2028. Delegaţia a expus elemente ale patrimoniului gastronomic bănăţean, a participat la schimburi de bune practici şi la sesiuni privind patrimoniul alimentar ca resursă turistică şi culturală. Reprezentanţii au subliniat importanţa conservării reţetelor, ingredientelor locale şi a lanţurilor scurte de aprovizionare pentru menţinerea identităţii culinare şi pentru dezvoltarea regională durabilă.