Înaintea sărbătorilor de iarnă, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a emis un set de recomandări şi reamintiri pentru cetăţeni şi comercianţi privind achiziţia şi consumul alimentelor de origine animală, în special a cărnii de porc. Instituţia avertizează că în această perioadă cererea creşte semnificativ, ceea ce ridică riscuri sanitare: carne improprie consumului, lipsa documentelor de provenienţă şi comercilizarea ilegală a produselor rezultate din sacrificări în gospodărie. ANSVSA subliniază obligaţiile persoanelor care sacrifică porci în mediul rural — respectarea normelor de notificare, examinării şi eliminării cadavrelor şi a subproduselor — şi atrage atenţia că carnea provenită din astfel de sacrificări nu poate fi pusă în vânzare. Autoritatea anunţă controale în pieţe, târguri şi unităţi de procesare, precum şi verificări privind etichetarea, trasabilitatea şi condiţiile de transport şi depozitare. Cetăţenilor li se recomandă să cumpere carne din surse autorizate, să solicite documente de provenienţă (cum ar fi paşaportul sanitar al animalului sau documentele de transport), să verifice aspectul, mirosul şi temperatura produselor şi să evite produsele neambalate sau vândute în condiţii igienice neclare. Comunicatul mai reaminteşte sancţiunile pentru comerţul ilegal şi riscurile pentru sănătatea publică asociate consumului de carne netratată corespunzător. Informaţiile au fost comunicate public la data de 26 noiembrie 2025 şi servesc drept avertisment preventiv pentru populaţie şi pentru operatorii din sectorul alimentar.