Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat, în perioada 6–10 octombrie 2025, o amplă acţiune de control la nivel naţional în urma căreia au fost verificaţi peste 1.700 de operatori economici. În urma inspecţiilor, comisarii ANPC au constatat numeroase nereguli: prezenţa insectelor în blocurile alimentare şi în materiile prime, comercializarea de produse cu termenul de valabilitate depăşit, depozitarea şi păstrarea alimentelor la temperaturi neconforme, echipamente ruginite şi resturi alimentare în spaţii de lucru. Ca urmare, instituţia a aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 6,2 milioane de lei. Comunicatul ANPC menţionează expres: „s-au dispus sancţiuni drastice pentru a proteja sănătatea consumatorilor” şi subliniază că verificările au vizat lanţuri de aprovizionare, unităţi alimentare şi depozite. Acţiunea include atât avertismente şi amenzi, cât şi sancţiuni complementare conform legislaţiei în vigoare; operatorii găsiţi cu neconformităţi au primit termene pentru remediere, iar pentru cazurile grave s-au luat măsuri care pot include suspendarea activităţii. Anchetele punctuale au relevat riscuri de natură sanitară cauzate de igienă deficitară şi control ineficient al temperaturilor la păstrarea produselor perisabile, iar ANPC anunţă continuarea controalelor pentru verificarea implementării măsurilor corective.