Un studiu național realizat de Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), publicat pe 20 octombrie 2025, arată că 72% dintre români declară că preferă carnea de porc românească. Cercetarea evidenţiază însă o discrepanţă semnificativă între preferințele declarate și comportamentul de cumpărare: mulți consumatori nu ştiu să identifice corect carnea românească la raft sau nu au informaţii clare despre proprietăţile şi trasabilitatea produselor. Raportul menţionează lipsa etichetării explicite, confuzia între provenienţă şi origine procesării şi necesitatea unei informări mai bune a publicului. Datele au fost preluate şi mediatizate de mai multe publicaţii pe 20 octombrie 2025, toate citând rezultatele studiului APCPR şi subliniind concluzia principală: preferinţa pentru produsul autohton există, dar consumatorii întâmpină dificultăţi practice în recunoaşterea acestuia în magazine, ceea ce afectează deciziile de cumpărare şi susţinerea producţiei locale.