La 29 septembrie se marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Risipei Alimentare. Evenimentul atrage atenția asupra faptului că aproximativ o treime din alimentele produse pentru consumul uman sunt pierdute sau irosite la nivel global. Autoritățile naționale, inclusiv Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și structuri locale de control și prevenție, reamintesc măsuri și cerințe pentru reducerea risipei: optimizarea lanțului de aprovizionare, bune practici de depozitare, etichetare clară a datei limită de consum, donarea excedentelor alimentare și controale privind siguranța produselor alimentare. Mesajele publicate subliniază și tematica anului (tema anuală adoptată la nivel internațional), importanța colaborării între producători, comercianți și consumatori și propun măsuri practice pentru diminuarea pierderilor la toate etapele — de la producție și procesare până la distribuție și consum casnic. Comunicatele includ date statistice și recomandări specifice pentru operatorii din lanțul alimentar, precum și apeluri la inițiative locale de colectare și redistribuire a alimentelor neperisabile.